UAB Savegalit, Naugarduko g. 34-10, LT-03228 Vilnius, Lietuva
Tel./faksas: +370 5 2337860
mob.: 8 620 86961
El. paštas: info@savega.lt
Straipsniai

derbigum smart.jpg  

 

DERBIBRITE ir fotoelementų plokštės     

 

 photovoltaic3.jpg

      Kasdien mūsų planeta gauna daugiau energijos, nei suvartoja per metus; saulė begalinis ir atsinaujinančios energijos šaltinis.

    Fotoelektra yra gerai žinoma technologija, kuri paverčia saulės energiją į elektros energiją. Pagaminta elektros energija gali būti naudojama iškart, kaupiama arba perskirstoma per vietinį tinklą.

 Kodėl DERBIBRITE idealiai tinka montuojant fotovoltinius įrenginius?

    Pirmiausia dėl savo išskirtinės kokybės ir stiprumo ši DERBIGUM pagaminta medžiaga atlaiko visas stogdengių manipuliacijas klojimo metu, taip pat atspari žalai ir galimoms rizikoms, kurias kelia kiti, pavyzdžiui, montuotojai, montuojant fotoelementų plokštes.

Buvo įrodyta, kad DERBIBRITE NT ilgaamžiškumas yra didesnis nei 30 metų.

Prieš įrengiant fotoelementų plokštes ant stogo būtina pagalvoti apie pagrindinį dalyką - stogo apsaugą nuo vandens pralaidumo.

Saulės spindulių atspindys nuo DERBIBRITE NT paviršiaus iš esmės padidina fotoelementų plokštės našumą.

Mes siūlome Jums koncepciją ir įrengimą; DERBIBRITE NT + fotoelementų plokštes.

Viena bendrovė = Viena atsakomybė

 

 

PLOKŠČIAS STOGAS — NE BĖDA

2012-05-02


 

«Šiuo metu Lietuvoje maždaug 60-50 procentų plokščių stogų yra kiauri, ir tai yra tikra nelaimė. Kita bėda, kad tie stogai yra neteisingai remontuojami ir dideli pinigai vėl metami kaip į balą. Gyvenamųjų namų pirmininkai, įmonių, įstaigų vadovai, nusprendę remontuoti stogą, paprastai pasikliauja savo žiniomis, nuožiūra arba ieškoma pigiausio varianto stogui remontuoti. Viešujų pirkimų atveju — vienareikšmiškai pasirenkamas pigiausias variantas.

Blogiausia taupyti pinigus remontuojant stogą. Stogo remontas, tai ne tik viršutinio sluoksnio pakeitimas, bet ir termoizoliacinis sluoksnis, jo būklė, stogo įmirkimo laipsnis, vėdinimas, nuo kurio priklauso hidroizoliacijos sluoksnio sandarumas, jo tarnavimo laikas ir stogo šiluminė varža. Be to, tradiciškomis Lietuvoje, pigiomis dangomis dengtus stogus neigiamai veikia saulė ir kiti atmosferos veiksniai. Dviejų sluoksnių pigios stogo dangos klojimas, remontuojant stogą, taip pat kartais neužtikrina stogo sandarumo, nes pigu - nereiškia kokybiška. Viso to, neturėdami pakankamai žinių, žmonės neįvertina ir, įdėje nemažai lėšų bei pastangų, nesulaukia norimo rezultato — sauso, šilto ir sandaraus stogo.

Aišku, senas technologijas keičia naujos ir dabar nepamatysime verdančių smalos katilų, remontuojant stogus. Atėjo naujos kartos dangos, kurių įvairovė yra pakankamai didelė, jų panaudojimo sritys taip pat įvairios, kaip ir klojimo technologijos, todėl atliekant savo pastato ar namo stogo remontą būtina įvertinti visus reikiamus veiksnius, pasirenkant tinkamas medžiagas.

Pasirenkant medžiagas stogo remontui, būtina įvertinti kokio pastato stogo remontui ar įrengimui (gyvenamam, gamybiniam, prekybiniam ir t.t.) bus naudojamos dangos, kokie plotai, kaip greitai reikia atlikti remontą ar naujai įrengti stogą, kuriam laikui norima išvengti stogo remonto ateityje. Atsakius į šiuos klausimus galima pradėti medžiagų paieškas.

Toks pat, kaip ir medžiagų pasirinkimo procesas, ne mažiau svarbus yra ir įmonės parinkimas, nes su kokybiškomis medžiagomis reikia mokėti dirbti, žinoti visas subtilybes. Be to, nesinori patikėti bet kam medžiagas, už kurias yra nemažai sumokėta ir bijoti, kad jas sugadins. Todėl, įmonės, dirbančios su kokybiškomis medžiagomis, kaip taisyklė, tūri savo apmokytus specialistus ir nekeičia jų kiekvienais metais, o tobulina jų žinias ir kvalifikaciją. Šiuo atveju patarčiau pasirinkti atestuotą įmonę, kurį ir parduoda kokybiškas medžiagas, ir atlieka darbus, dirbančią šioje specializuotoje srityje ne mažiau 5 metų.Viso to rezultatas – kokybė. Viena įmonė=viena atsakomybė»,-sako UAB «SAVEGALIT» direktorė Ilona Dzimira.

Pasak jos, norėdami sumažinti sąnaudas, pasirenkamos neilgaamžės, nepakankamos kokybės medžiagos, samdomi nekvalifikuoti darbininkai. Stogo įrengimas ar remontas — nepigus dalykas. «Jus žinojotė, kad investicijos į stogą gali sudaryti net 40 procentų Jūsų pastato eksploatacijos išlaidų? Todėl reikia labai gerai apgalvoti, prieš pasirenkant kaip medžiagas, taip ir įmones, atliekančias šiuos darbus.

Mūsų įmonė, UAB «SAVEGALIT», Lietuvoje dirba nuo 1996m. ir yra specializuota atestuota įmonė, atliekanti plokščių stogų remonto, įrengimo ir hidroizoliacijos darbus, kurią žino ir vertina kokybės ieškantys užsakovai. Kai žmogus gerai išmano ir žino savo darbą, o nėra visų galų specialistas, tuomet ir kokybė nenukenčia. Jei kalbėti apie mus, tai mūsų įmonė nuo pat veiklos pradžios dirba su aukštos kokybės belgų ir olandų gamybos medžiagomis. Jau daugiau, kaip 40 metų šios hidroizoliacinės dangos atlieka pasaulinio masto vaidmenį, sprendžiant plokščių stogų hidroizoliavimo uždavinius. Turime patirties įvairių projektų vykdyme, užsakovų rekomendacijas. Per 16 įmonės gyvavimo metų neturėjome ir, tikiuosi, neturėsime problemų dėl mūsų atliktų darbų ir panaudotų medžiagų.

Mūsų įmonės naudojamos medžiagos, tai tokios pasaulinio lygio ilgaamžės belgų IMPERBEL firmos gamybos dangos kaip DERBIGUM. Šias medžiagas vertina profesionalai visame pasaulyje.

Plačiausiai mūsų naudojama danga iš plataus DERBIGUM dangų asortimento yra DERBIGUM SP FR. Tai aukštos kokybės ugnies plitimui atspari hidroizoliacinė danga. Mišinys, sukurtas šiai dangai, yra sudarytas iš specialaus bitumo, sukurto bendradarbiaujant su naftos produktų gamintojais, ataktinio termoplastinio polieolefino polimerų (TPO) ir ugnį stabdančios medžiagos. Šis derinys neteršia aplinkos ir yra netoksiškas. Išskirtinė dangų su TPO modifikatoriumi savybė parodo du tarp savęs tampriai susieję dydžiai: lankstumas šaltyje (-25°C) ir atsparumas karščiui (+150°C). Du armavimo sluoksniai (stiklo pluošto audinys ( 55g/m² ) ir sluoksniis nepluoštinio poliesterio ( 150 g/m² )) yra dangos viršuje, suteikdami puikų matmenų stabilumą ir labai gerą atsparumą plyšimui bei pradūrimui. Stiklo pluošto audinys, esantis dangos paviršiuje, saugo dangą nuo ultravioletinių spindulių. Ji naudojama įvairiose konstrukcijose nuo paprasčiausių plokščių stogų iki sudėtingų “žalio stogo” sistemų. DERBIGUM SP-FR galima kloti ant vertikalių, su nuolydžiais ir horizontalių paviršių. Šį danga klojama vienu sluoksniu ant senų renovuojamų stogų, naujų plokščių stogų, pamatų, terasų ar net arkinių sandėlių iš profiliuotos skardos ir t.t.. Galimi trys klojimo būdai - prilydant degikliu, šaltu būdu, naudojant bituminius klijus DERBIBOND S arba mechaniškai tvirtinant. Be to, IMPERBEL gamintojas nestovi vietoje. Jų laboratorijose visą laiką yra tobulinamos medžiagos.

Prieš pora metų IMPERBEL gamykla pradėjo gaminti naujos kartos dangas, naudojant nanotechnologijas. Viena iš jų yra DERBIBRITE NT.

home_derbibrite.jpg


DERBIBRITE NT - pasyvus aušintuvas, kuris sumažina energijos suvartojimą pastatuose su plokščiais stogais. Vasara, dėl to, kad plokščias stogas uždengtas tamsia stogo danga, saulės spinduliai gali pakelti stogo paviršiaus temperatūrą iki 70 ar 80 ° C. Todėl padidėja pastato temperatūra ir atsiranda aušinimo sistemos būtinumas. Dėka patentuoto ekskliuzivinio dangos paviršiaus padengimo, DERBIBRITE NT atspindi iki 76% saulės spindulių. Danga yra baltos spalvos, nes viršutinis dangos sluoksnis yra gamikliniu būdu padengtas specialiais baltais keramikiniais dažais, kurie atspindi saulės spindulius. Taigi, pastato temperatūra sumažėja iki 5 ° C. Kaip ekvivalentas, 2 eurais/ m² per metus sumažėja išlaidos aušinimo sistemai. Dangą veikia žymiai mažiau saulės spindulių, todėl yra mažiau poveikio į dangos cheminę sudėtį, kas sudaro galimybes gaminti dangą ne 4mm, o 3 mm storio, tuo pačiu išlaikant visas medžiagos savybes, turėtas 4 mm storio dangoje. Taip pat pailgėja dangos ilgaamžiškumas. Dar vienas pliusas yra tai, kad mažinant dangos storį sumažeja jos svoris. Tai yra aktualu ten, kur būtina turėti ilgaamžį stogą, bet yra ribotos stogo aprkovos. Danga taip pat yra viensluoksnė, todėl klojama vienu sluoksniu ant renovuotinų paviršių.

Dėl savo išskirtinio atspindžio DERBIBRITE NT taip pat padidina fotovoltinių įrenginių našumą 2-4 %. Žr. www.savega.lt -Straipsniai arba www.derbigum.com

Dėka «easyclean» efekto ir išskirtinės DERBIGUM technologijos, atspindėjimas, begant laikui, išlieka aukštas (71%). Dangos paviršius yra pakankamai slidus, todėl nesusirenka šiukšlės ir neužsistovi vanduo.

DERBIBRITE NT garantuoja žymiai didesnę energijos ekonomiją, patikimumą ir ilgaamžiškumą.


Kita gamintojų įmonė, su kurią mes ilgą laiką bendraujame, tai olandų įmonė TROELSTRA & de VRIES, gaminanti GARANTGUM viensluoksnes dangas.

Troelstra & de Vries gamina ritinines GARANTGUM dangas modifikuotas APP ir skirtas įvairiems plokštiems stogams. GARANTGUM danga klojama ten, kur reikalingas ilgaamžis stogas. Aukštos kokybės specialus APP modifikuotas bitumas ir poliesterio-stiklo audinio armavimo sluoksnis suteikia GARANTGUM puikias lankstumo ir tvirtumo charakteristikas. Danga lengvai klojama, atspari senėjimui, orų poveikiams, ultravioletiniams spinduliams, mechaniniams pažeidimams. Vien tik Olandijoje nuo 70-tų metų su GARANTGUM buvo uždengta 10 mln. m2 ir iki šių dienų jie nekelia jokių rūpesčių. GARANTGUM įrodė, kad tai geras ir patikimas sprendimas.

DERBIGUM ir GARANTGUM — tai universalios hidroizoliacinės dangos naujiems ir renovuojamiems, šlaitiniams ir plokštiems stogams, terasoms, balkonams, tiltams ir automobilių stovėjimo aikštelėms, tuneliams, vandens baseinams, sodams ant stogų ir kt., kur reikia patikimai apsisaugoti nuo vandens. Jų savybės leidžia naudoti jas įvairiuose klimatuose nuo Afrikos iki Špicbergeno, yra lengvai klojamos ir ilgaamžės, tinka visų kategorijų pastatams.

Su šių gamintojų dangomis Lietuvoje yra atlikta nemažai darbų. Iš tokių mūsų įmonės užsakovų, kurie investavo į geras kokybiškas medžiagas, galiu išvardinti Švyturys-Utenos alus, Anykščių vynas, Sanitex, Vilniaus prekyba, NCC Fegda, Ragutis, Sparta, Baltvita, Markučių mozaika, Aliejus, Vilniaus margarinas ir daugelis kitų įmonių, švietimo ir gydymo įstaigų, pastatus administruojančios įmonės, daugiabučių namų savininkų bendrijos, privatūs asmenys.

Taip pat pažymetina, kad atliekant stogo renovaciją su mūsų naudojamomis dangomis galima nemažai sutaupyti, nes šios dangos yra viensluoksnės ir renovuojant stogą klojamos ant šiltinimo vienu sluoksniu. Taip taupome išlaidas: 1) darbo užmokesčiui, nes nereikia kloti dviejų dangos sluoksnių, 2) dujoms, jei dengiama prilydant ar klijams, jei klojama šaltuoju būdu 3) transportui.

Apie medžiagas galima kalbėti daug, gilintis į jų gamybos technologijas ir panaudojimo sritis, bet kitas, ne mažiau svarbus, klausimas yra finansinis. Aišku, kokybiškos medžiagos nebus ir negali būti pigios, vien dėl panaudotų juose medžiagų.

Todėl, norint turėti ilgaamžį, šiltą, sandarų stogą, būtina žiurėti ne į paskutinę sąmatos eilutę, skaičiuojant norimus investuoti pinigus, o į galutinį rezultatą, t.y. kiek ilgai tarnaus Jūsų investicija. Pvz., mūsų įmonės atliktiems darbams su DERBIGUM ar GARANTGUM dangomis suteikiama triguba 10 metų garantija, sutvirtinta vykdytojo, gamintojų ir nepriklausomų belgų ROYALE BELGE ar olandų VENEDAK draudimo kompanijų. Yra objektų, kuriose darbai atlikti prieš 15 metų. Prieš porą metų atlikome kai kurių vykdytų objektų stogų inspekciją ( Švyturys-Utenos alus, Zarasų savivaldybės ir kt.), įvertinome jų būklę ir pasiūlėme užsakovams pratęsti garantijas, nes stogai puikiai išsilaikė ir tarnaus dar ilgai. Reiškia, investicijos pasiteisino, kas yra sveikintina. (Žr. www.savega.lt - Stogai po 10-ies metų).

Su mūsų naudojamomis medžiagomis stogas tarnauja virš 25-30 metų, o jei imti, pvz. tokią dangą, kaip DERBIBRITE NT, tai ir 40 metų.

Tuomet, atliktus darbus su neaukštos kokybės medžiagomis, stogą reikės naujai remontuoti jau už 10 metų. Įmonės, siūlančios pigiai ir greitai suremontuoti stogą, yra neatsakingos ir negalvoja apie užsakovą. Dažniausiai net nesivarginama užsakovui paaiškinti kodėl jis turi pasirinkti tą ar aną medžiagą, kuom jos skiriasi vienos nuo kitų ir t.t.. Dažna užsakovų klaida yra netinkamų medžiagų pasirinkimas vien dėl jų pigumo. Sakyti, kad sovietmečių stogus išvis smalavo ar dengė ruberoidu ir jie laikė 20 metų, o dabar užklosime pigia danga, visvien laikys — tai savęs apgaudinėjimas. Kyla klausimas, kam yra naudinga kas 10 metų, o gal ir anksčiau, iš naujo remontuoti stogus? Tokį pat klausimą aš norėčiau užduoti ir viešujų pirkimų komisijoms, kurios organizuoja pirkimus už mažiausią kainą. Taigi, taupant pinigus ateityje, reikia daugiau investuoti dabar. Nebandykim savo kailiu mūsų lietuviškos patarlės - «Taupus moka du kartus», o patirtis rodo, kad kartais ir daugiau. Linkiu visiems, kas perskaitė iki galo šį straipsnį, elgtis apgalvotai ir atsakingai. Rezultatas neprailgs džiuginti mus ilgus metus», - komentavo Ilona Dzimira, UAB «SAVEGALIT» direktorė.

derbigum ecology.jpg